top of page

Proč muži chtějí děti?

Souhlasíte, že nastal čas věnovat se více mužům? V tomto článku se dozvíte o tom, zda je snažší být otcem nebo se jím stát. A jaká úskalí je na cestě za rodinou mohou čekat.



Na pojem mateřství panují dva názory. Jeden nám říká, že mateřství je jakýsi instinkt či pud. Druhý, že mateřství je sociální konstrukt. Zpravidla je to tak, že žena touží po miminku. Cítí, že nastal její čas a její partner s tím tak nějak souhlasí. Některá z těchto klišé přetrvávají dodnes. Pokud budu vycházet ze své zkušenosti a ze soukromé praxe, mohu potvrdit, že také mnoho mužů cítí silnou touhu mít děti. Bohužel se o jejich přáních anebo obavách veřejně málo mluví. Co je k rozhodnutí mít potomka vede a jaké otázky nebo potíže je na cestě za miminkem trápí, si přečtěte dále.


„Zpravidla pátráme po smyslu a touze, a tak se jednoduše ptám: „Proč vlastně chcete dítě?“ v odpovědích dostávám krásné vyznání k životu, lásce a k jejich partnerkám či blízkým.“ Lenka


Když se ptám mužů v poradně, co pro ně znamená být otcem nebo mít rodinu. Zda se cítí být připraveni na příchod dítěte. Co je nejvíc v jejich rozhodnutí trápí. Jaké informace by si potřebovali odnést, či jak jinak jim mohu být v situaci prospěšná, muži mi nejčastěji zdůvodňují, že mít vlastní dítě je dnes zázrak. Zpravidla chtějí mít potomka, kterému by mohli předávat všechny důležité hodnoty, vidět vlastní rodinu, jak se rozrůstá… Když se muži rozhodnou mít dítě, tak si ho skutečně přejí.


  • „Je to smysl života. Aspoň toho mého“ Libor

  • „Myslím si, že být tátou je to nejlepší, čím mohu být." Jan

  • „Chci dát svou lásku a své hodnoty dál.“ Ondřej

  • „Dítě znamená štěstí do rodiny a taky potřebuji s někým stavět Lego.” Petr

  • „Myslím si, že je to událost v životě, kterou si nesmíme nechat ujít. Já bych určitě litoval, chci abych měl komu předat majetek, své hodnoty, vše, co jsem se naučil. Pocházím ze čtyř sourozenců. Vím, že pokud se nestanu otcem teď, tak bych litoval.“ Tomáš


Než dojde k samotnému rozhodnutí


K roli táty, vedle velkého těšení se na miminko, náleží také mnoho starostí a obav. Často muže trápí i méně radostné myšlenky. Na budoucí otce se snáší velká zodpovědnost a zápasí s celou řadou otázek. Z tohoto důvodu převzetí role otce se řadí mezi důležitou životní etapu a je spojena se spoustou otázek.


V terapiích poté nejčastěji hledáme odpovědi na níže uvedené otázky:


  • Je vhodná chvíle stát tátou?

  • Zvládnu uživit rodinu?

  • Nejsem na dítě příliš mladý – starý?

  • Co nám miminko do vztahu přinese a jak se změní náš partnerský vztah?

  • Do jaké míry nás miminko omezí?

  • Zvládne má partnerka těhotenství a porod?

  • Bude miminko zdravé?

  • Jak se partnerka může změnit během těhotenství a po porodu?

  • Jaký bude náš sexuální život v těhotenství a po porodu?


Je těžké být otcem anebo stát se otcem?


V patriarchální společnosti je to muž, který rozhodoval o tom, zda, kdy a kolikrát bude otcem. Současný muž je ale v opačném postavení. Jsou to ženy, které díky emancipaci a hormonální antikoncepci rozhodují o svém početí. A tak otcovství závisí na mužově svobodném rozhodnutí a souhlasu.


Dříve platilo, že stát se otcem nebylo těžké, ale těžké bylo jím být. V současnosti se ukazuje pravý opak. Není ani tak problém být otcem, ale stát se otcem. Pokud se muž rozhodne mít dítě, v zásadě více o svém rozhodnutí nepochybují. Je to jejich definitivní rozhodnutí. Občas ale do jejich touhy mít potomka zasáhne zcela jiný zásadní problém. A to v podobě jejich spermiogramu. Mužská plodnost je složitá a existuje několik důvodů, proč touha mít děti zůstává nenaplněná. Zprávy z posledních výzkumů nejsou zrovna příznivé. Bohužel laboratorní výsledky prokazují, že po čtyřicátém roce mužská plodnost poměrně dramatickým způsobem klesá, a to až o sedm procent. Mužské neplodnosti se věnují v laboratoři andrologové a poukazují, že za neschopností početí zpravidla může oligozoospermie tj. nízký až žádný počet spermií – azoospermie, nebo ty spermie, které mají abnormální tvar – teratozoospermie nebo sníženou pohyblivost – asthenozoospermie. Další potíže představuje překážka v semenných cestách. Neplodnost mohou způsobovat také různé nemoci, úrazy, nezdravý životní styl – nikotinismus, alkohol, návykové látky, sexuální promiskuita a další faktory.


I přesto, že vás androlog, sexuolog, urolog anebo specialista na IVF prohlásil za neplodného, stále existuje šance na vlastní dítě. V případě závažných nedostatků se pánové společně s partnerkami patrně neobejdete bez asistované reprodukce. Dnes už téměř ve všech centrech pro léčbu neplodnosti nabízejí speciální zákroky a postupy v léčbě neplodného muže. Operace varikokély, odběr spermií přes kůži PESA, TESA nebo mini chirurgický odběr spermií MESA, TESE.


Společně s embryology můžete dále využít speciálních laboratorních metod – ICSI, MACS, PICS, MFSS anebo darovaných spermií. Při pátrání po příčinách neplodnosti se nezapomíná ani na serologická hormonální vyšetření a vyšetření pohlavně přenosných nemocí. Případné serologické vyšetření na genetické predispozice a imunologické faktory jsou indikovány v momentě opakovaných potratů.

Kromě zmíněných laboratorních metod a zákroků je nutné také současně změnit životosprávu. Cílem je zdravě jíst – vylučte polotovary a dalších průmyslově zpracované potraviny z jídelníčku. Snažte se upřednostňovat zdroje sacharidů s nízkým glykemickým indexem, luštěniny, obiloviny, ořechy, kvalitních živočišné výrobky – bio maso, vejce a kvalitní mléčné výrobky. Dopřejte si také lesní plody, tučné ryby, avokádo. Doporučuji dlouhodobě užívat antioxidanty, vzdát se alkoholu a kouření, pravidelně se hýbat, vyvarovat se těsnému oblečení, odpočívat a regenerovat svoje tělo. Z výše uvedeného svítá mužům naděje a neplodnost lze v mnoha případech úspěšně zvrátit a výrazně zvýšit šanci stát se otcem.


„Když jste otcem a slyšíte hlas svého dítěte, cítíte, že tihle malí jedinci jsou podobní každému sevření vašich vnitřností.“ Honoré de Balzac


Hurá, jsem táta!


Pokud se početí a těhotenství vydaří, znamená to pro muže velké změny a velkou zodpovědnost. Současně prožívají velkou euforii, ale i existenční znepokojení z přicházejícího potomka. Mohou pocítit velkou škálu pocitů. Zejména stres, strach, úzkost a nejistotu. Samotný porod pro otce patří k silně emotivním zážitkům. Pokud se s partnerkou domluví na přítomnosti u porodu jejich potomka, je to jeden z jejich nejnáročnějších životních prožitků. Porod a následné šestinedělí u žen provází mnoho tělesných, hormonálních, ale i psychických změn. Typické výkyvy nálad a vyčerpávající únava bývá v tomto období stále přítomna.


Tatínci, nezanedbávejte svoje partnerky a buďte jim oporou. Narozením dítěte přestáváte být samostatná individua. Navzájem se v nových rolích doplňujte a sžívejte se. Začněte fungovat jako rodina. Povídejte si, jak se cítíte, co od sebe navzájem potřebujete a co prožíváte. Pokud váš vztah neměl pevné základy, narození miminka ho už nestmelí.


Můžete se cítit unavení a vyčerpaní. Povinnosti spojené se zaměstnáním se odsouvají do pozadí a v popředí se nachází zejména zodpovědnost a péče o dítě a matku. Dále je potřeba pomalu začít budovat vztah s potomkem. Vzájemný kontakt a objímání je důležité pro miminko, stejně tak pro tatínka. Možná, že ve vás plačící miminko vyvolá strach a neumíte si s ním poradit, a raději byste, aby už bylo větší a mohli jste si spolu hrát. Bohužel ani tuto etapu nejde urychlit. Být rodičem je o odpovědnosti, je to závazek, na který si zvykáte celý život.


Jsme vám na blizku a pomáháme vám.

Váš tým IPSP



61 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Not viable

bottom of page