top of page
lenkapelechova

Jak trávit prázdniny s dětmi?

Prázdniny jsou časem radosti a dobrodružství pro celou rodinu, zvlášť pro děti, které se těší na volný čas a zábavu. Pokud se chystáte trávit léto s vašimi malými, možná se ptáte, jak nejlépe využít tyto měsíce. Nebojte se, máme pro vás několik skvělých nápadů, jak udělat z prázdnin nezapomenutelný čas pro všechny!



Naše tipy a nápady


Pokud se rozhodnete zůstat doma a necestovat k moři, prvním krokem k zahájení prázdnin s dětmi může být objevování nových míst ve vašem okolí. Můžete navštívit místní muzea, parky, zajímavé historické památky nebo blízké zámky či koupaliště. Kromě toho je skvělé současně vyzkoušet různé venkovní aktivity.


Sportovní aktivity jsou skvělým způsobem, jak udržet děti aktivní a zdravé. Můžete se společně zapojit do různých sportů, jako je fotbal, plavání, tenis nebo dokonce jízda na kole. Organizování rodinných her jako překážkové dráhy nebo skupinové sporty může také přinést mnoho radosti a smíchu. Skvělé jsou také pikniky v přírodě, které mohou přinést zábavu a dobrodružství pro celou rodinu.


Prázdniny mohou být také ideálním časem pro učení nových věcí. Můžete společně navštěvovat knihovny, naučné centra nebo se pustit do domácích vědeckých experimentů. Podpora zájmu o nové znalosti je skvělým způsobem, jak udržet děti intelektuálně stimulované. U dětí je skvělé podněcovat jejich kreativitu a fantazii. Vytváření vlastních uměleckých děl, jako je malování, modelování z hlíny, výroba šperků nebo dokonce domácí divadlo, jsou skvělé způsoby, jak udržet děti zaneprázdněné a šťastné.


Nezapomeňte také na důležitost relaxace a odpočinku. Občasné dny strávené doma s čtením knih, sledováním filmů nebo jen hraním deskových her mohou být pro děti příjemným způsobem, jak nabrat síly na další dobrodružství.


A konečně, prázdniny jsou skvělým časem na posilování rodinných vazeb. Nezapomeňte si udělat čas na společná setkání s přáteli nebo rodinou. Nesnažte se naplánovat každý detail – nechte si prostor na spontánnost a neformální zážitky. Důležité je, aby prázdniny pro vaše děti byly časem radosti, učení a bezstarostné zábavy. Ať už se rozhodnete pro jakékoliv aktivity, nejdůležitější je, aby byly pro všechny členy rodiny příjemné.


Pokud byste byli bezradní ve vytváření her doporučujeme jednu z knih od úžasné paní docentky Soni Hermochové. A jednu hru na vyzkoušení vám zde také nasdílíme.


kniha HRY DO KAPSY I.


SOCIÁLNĚ PSYCHOLOGICKÉ HRA - Přátelské ruce

Cíl: Přátelský fyzický kontakt, ale i schopnost odmítnout nepříjemný dotek

Čas na přípravu: 5 minut

Čas na hru: 5 minut

Věk: od 5 let

Pomůcky: předměty s různým povrchem, příjemným nebo neutrálním

Náročnost psychická: 2

Náročnost fyzická:

Počet hráčů: 2+

Prostředí: kdekoliv


POPIS:

Každý účastník si připraví nějaký předmět s příjemným povrchem - hebkou látku, hladký papír, ohlazenou dřevěnou kostku apod. Dobrovolník má zavázané oči. Ostatní pohladí jeho ruce některým z připravených předmětů nebo svou rukou. Dobrovolník vždy zhodnotí hmatový vjem a zkusí uhodnout typ povrchu, např.: ,To je příjemně hladké, to je kožešina." Nebo: ,To je studené, tím na mě nesahej. Je to asi sklenička. Každý pohladí ruku dobrovolníka svou rukou, ale snaží se o odlišný způsob než ostatní, příp. o vyjádření nějakého pocitu - pohlazení pro útěchu, kamarádské poplácání, laškovné polechtání...


REFLEXE HRY: Zhodnotíme, kolik toho dokážeme poznat, příp. vyjádřit pouze hmatem. Zjistíme, jestli předměty někomu příjemné nebyly pro jiného nezajímavé nebo nevlídné. Zároveň se každý naučí odmítnout nahlas doteky, které mu nejsou příjemné.


POZNAMKA PRO VEDOUCÍ: U této hry platí více než u jiných, že když se někdo nechce účastnit, nenutíme ho.


Jaké jsou vaše oblíbené prázdninové aktivity s dětmi? Sdílejte s námi své tipy a zážitky v komentářích!


My vám všem přejeme nadále krásné léto. A v případě potřeby jsme zde stále pro vás a pomáháme vám.


Tým IPSP

22 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Yorumlar


bottom of page