top of page

Muži a darované spermie

Z pohledu asistované reprodukce je přijetí darované spermie výrazně jednodušší proces než přijetí darovaného oocytu. Na rozdíl od nás psychologů/psychoterapeutů gynekologové nepovažují přijetí spermie v procesu asistované reprodukce za problém, který by si vyžádal zvláštní pozornost. ALE! Pro páry je to přesně naopak.





Ve skutečnosti je totiž mnohem snazší přijmout darované oocyty než spermie. Ženy se sice musí vyrovnat s tím, že nejde o jejich genetický materiál, tedy, že jejich dítě nebude spojeno s ní a jejím partnerem geneticky, ale mají šanci prožít těhotenství a porod, a současně nemusí vysvětlovat původ svého potomka.


Muži, kteří uvažují o přijetí darované spermie, mohou mít různé argumenty pro a proti, které odrážejí jejich osobní hodnoty, pocity a obavy. Kdykoliv v průběhu umělého oplodnění v nich vyvstanou otázky, zda jejich rozhodnutí není proti přírodě a zda to tak vůbec má být. A to i v případě, pokud mají děti z předchozího vztahu.


Zde uvádím některé argumenty, které jsou pro ně rozhodující:


Argument PROTI:


Strach z nepřijetí dítěte: Někteří muži mají obavy z možného nepřijetí dítěte ze strany rodiny nebo okolí, zejména pokud je geneticky odlišné.

Obava o roli partnera v rodině: Existuje strach, že partner bude vnímán pouze jak živitel a může se cítit vyloučen z podílu na těhotenství.

Obavy o budoucnost vztahu: Muži mohou pociťovat strach o budoucnost vztahu. Zejména v počáteční fázi, kdy se žena může cítit pohlcená péčí o kukaččí dítě.

Vztahový aspekt: ​​Některé páry považují dítě za vrchol vztahu a mají obavy, že přijetí darované spermie může tento aspekt narušit.

Otázky ohledně etiky: Existují obavy a etické otázky spojené s darováním spermií, zda je takový postup v souladu s přírodou, Bohem nebo etikou.


Argumenty PRO:


Touha po dítěti: Mnoho mužů a párů pociťuje silnou touhu po vlastním potomstvu, ať už genetickém nebo jiném.

Pocit ženy zažít těhotenství: Přijetí darované spermie může být vnímáno jako umožnit partnerce zažít těhotenství, porod a mateřství.

Preferování vlastní varianty před adopcí: Někteří jedinci preferují možnost mít dítě alespoň „částečně s vlastními geny“ než dítě z náhradní rodinné péče.

Obohacení vztahu: Někteří muži se domnívají, že společné překonání výzev spojených s darovanou spermií může pomoci jejich vztahu.

Lepší varianta než alternativy: Pro některé páry je přijetí darované spermie stále přijatelnější varianta než zůstat bezdětní.


Každý muž je jedinečný, a je potřeba mu věnovat respektující a empatický přístup. Nelze očekávat, že akceptovatelný pohled na darované spermie ať už z hlediska lékaře nebo jiného muže bude vnímat stejně i ten druhý. Pokud máte stále prázdnou náruč a stojíte před důležitým rozhodnutím, neváhejte se na mne obrátit.


Více o mé práci a k objednání se, prosím použijte formulář na webu v sekci kontakt.


S láskou vaše Lenka Pelechová

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Not viable

bottom of page