top of page

Not viable

Byla vašemu miminku diagnostikována vážná porucha chromozomů nebo jiné nevyléčitelné onemocnění? V takových situacích většinou lékaři okamžitě doporučují ukončit těhotenství, aniž by s maminkou diskutovali o alternativách. I když jsou šance na přežití miminka velmi malé, možnost vzít si čas na rozmyšlenou a rozhodnout se později stále existuje.





Byla vašemu miminku diagnostikována vážná porucha chromozomů nebo jiné nevyléčitelné onemocnění? V takových situacích většinou lékaři okamžitě doporučují ukončit těhotenství, aniž by s maminkou diskutovali o alternativách. Milé maminky, pokud nejste v bezprostředním ohrožení života, máte možnost pokračovat v těhotenství tak dlouho, jak si přejete. Vůbec se nemusíte rozhodovat na místě. Vzít si čas na rozmyšlenou a rozhodnout se později je v tuto chvíli žádoucí, stejně jako je možné vyčkat na úplný termín porodu. I když jsou šance na přežití miminka velmi malé, tato možnost stále existuje.


„Bohužel nejsou k dispozici žádné léčebné postupy ani způsoby, jak zachránit takové těhotenství“ Lenka


Paliativní porod, co to je?

Paliativní porod je specifický způsob porodní péče, který umožňuje mamince přirozeně

porodit své dítě a aktivně prožít proces umírání. Během této doby jsou ženě a její rodině k dispozici speciálně vyškolené porodní asistentky a lékaři, kteří je podporují a poskytují péči jak během porodu, tak i během možného následného úmrtí dítěte. Cílem paliativního porodu není udržet novorozence naživu za každou cenu, ale poskytnout dítěti a jeho rodině důstojný odchod, a to prostřednictvím respektování jeho přirozeného procesu umírání a poskytováním podpory a pohodlí během tohoto času.

Stojíte před tak obtížným rozhodnutím a nejste si jisti, co dělat?

Pokud se ocitnete v této obtížné situaci v reálném životě, může se praxe a postup v závislosti na zemi, lékařských postupech, etických přístupech a individuálních potřebách rodiny.


Níže uvádím obvyklé průběhy:


  • Rodiče mají právo rozhodnout o nejlepším postupu pro sebe a své dítě. Někteří mohou zvolit ukončení těhotenství, zatímco jiní se mohou rozhodnout pokračovat v těhotenství s plánem na paliativní péči.

  • Lékaři s týmem obvykle poskytnou podrobné informace o diagnóze a dostupných možnostech péče. To zahrnuje buď ukončení těhotenství anebo pokračování těhotenství s vědomím, že novorozenec pravděpodobně nepřežije. Po porodu je však pro miminko možnost paliativní péče.

  • Pokud se rodiče rozhodnou pokračovat v těhotenství, mohou se obrátit na specialisty v paliativní péči, kteří poskytnou podporu během porodu a umožní rodině trávit co nejvíce času s dítětem po narození.

  • Rodičům se současně nabízí psychologická podpora, aby mohli rozhodnutí a emočně náročnou situaci zvládnout.

  • V ČR naštěstí existují organizace a skupiny, které nabízejí podporu rodinám v podobných situacích, pomáhají s informacemi a podporou. Např. Dlouhá cesta, Dítě v srdci, Asociace poradců pro pozůstalé.

  • Každá situace je jedinečná a rozhodnutí rodiny se tak mohou lišit. Gynekologové a další odborníci se snaží poskytnout co nejvíce informací a podpory, aby rodiny mohly učinit nejlepší rozhodnutí pro sebe a své dítě.


Stojíte před obtížným rozhodnutím a nejste si jisti, co dělat? Jsem jedním z odborníků v týmu, který se o vás postará. Neváhejte se na mne obrátit. U mne získáte informace i pomoc.


Vaše Lenka Pelechová

Poradce pro pozůstalé

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page