top of page

Vitamin D

Tento rok jsme si sluníčka moc neužili. Navíc se už několik měsíců potýkáme s onemocněním Covid – 19 a ani přicházející podzimní měsíce naší imunitě moc neprospívají. Pokud jsme ho tedy nedostatečně načerpali během léta, může nám hladina vitaminu D v těle klesnout až na minimální hodnotu. Chceme – li být nadále zdraví, dbejme na jeho dostatečný příjem.

Co je to vitamin D?

Vitamin D je vitamín rozpustný v tucích. Ukládá se v tukové tkáni těla a je nezbytný nejenom pro naše celkové dobré zdraví, ale především pro silné a zdravé kosti. Dále pomáhá tělu vstřebávat vápník. Ten je jedním z hlavních stavebních kamenů našich kostí, který je nezbytný pro vstřebávání vápníku a fosforu, minerálů nezbytných pro rozvoj struktury a síly kostí. Pokud je hladina vitaminu D příliš nízká, tělo může produkovat hormony, které způsobují uvolňování vápníku a fosfátu, což vede ke slabým a měkkým kostem.


Jak je diagnostikován vitaminu D?

Nejpřesnějším způsobem, jak měřit hladinu vitaminu D v těle, je provést krevní odběr. Tento test se provádí ke stanovení nadbytku nebo nedostatku vitaminu D.

Jaké jsou příznaky nedostatku vitaminu D?

Většina lidí nemusí mít vůbec žádné příznaky. Pokud však existuje závažný nedostatek vitaminu D, mohou se u nich objevit bolesti a slabost v kostech a časté infekce. Ne každý však má tyto příznaky.


Jak zabránit nedostatku vitaminu D?

Denní čas


Mírné vystavení slunci je NEJLEPŠÍ přirozený způsob, jak optimalizovat hladinu vitaminu D na zdravou škálu. K dosažení adekvátní produkce vitaminu D je obvykle nutné vystavit slunci velké množství pokožky. Ovšem i tento způsob ovlivňuje mnoho faktorů.

Potraviny


Na světě existuje omezené množství přírodních zdrojů a potravin, které obsahují vitamín D. Mezi jeho nejlepší zdroje patří – tučné ryby, jako je tuňák, losos a makrela. V menších poměrech vitamin D najdeme také v hovězích játrech, sýru a vaječných žloutkách. Díky tomu je mnoho ostatních potravin obohaceno o vitamín D. Obohacené v tomto případě znamená, že do produktů byly přidány vitamíny, včetně mléčných výrobků, pomerančového džusu, snídaňových cereálií nebo kojenecké výživy.

Pro některé jedince může být velmi těžké získat dostatek vitamínu z potravinových zdrojů. Proto se jim doporučuje užívat vitamín D ke stravě. Na trhu existuje v mnoha různých formách, jako jsou tabletky, kapsle či dokonce injekce.


Role vitaminu D ovlivňující pravděpodobnost těhotenství


Vědci uzavřeli studii, která naznačuje, že nedostatek vitaminu D může být faktorem snižujícím pravděpodobnost těhotenství u žen podstupujících IVF. Zjistili, že zdravé hladiny vitaminu D vedly k produkci kvalitních oocytů a k úspěšným embryotransferům ve srovnání s ženami, které trpěly nedostatkem vitaminu. Navíc dlouhodobě je známo, že nedostatek vitaminu D významně snižuje ovariální rezervu.

Pokud vás zajímá hladina vitaminu D ve všem těle nebo další informace, ráda vám je poskytnu anebo vás rovnou otestuji.


Vaše Lenka

10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Not viable

bottom of page