top of page

Born too soon

17. listopad 2021 je 11. ročníkem světového dne předčasně narozených dětí. Po celém světě se v těchto dnech rozzáří světla v purpurové barvě na podporu 15 milionů miminek, které se narodili příliš malé, nemocné nebo brzy. S hlubokou úctou a respektem vyjadřujeme svůj soucit také rodinám zasaženým ztrátou dítěte. V roce 2020 v České republice zemřelo 431 dětí před porodem, dalších 515 dětí zemřelo ve věku do 19 let.




IVF je pro mnohé páry kolikrát poslední nadějí a šancí, jak dosáhnout svého snu o rodině. Než se pustí do boje s neplodností, tráví měsíce fyzicky, psychicky, emocionálně a v neposlední řadě také finanční náročnou přípravou.


Ale ať počítáte s čímkoliv a lékaři vás na všechno dopředu připravují, na ztrátu embrya nebo dítěte, se prostě připravit nelze. Každé embryo totiž musí překonat mnoho vývojových fází a ta, která "přežijí" přináší naději a šanci na embryotransfer a těhotenství. Ztráta embrya naopak představuje velkou bolest, zlomené srdce a ztrátu naděje a snu o dítěti, šanci na rodinu. Protože čas už vrátit nejde, a neexistuje cesta zpět. Je jen jedna velká a nekonečná bolest. Kdy být v blízkosti u našich nejbližších je najednou tak těžké.


Jsme tu, abychom podpořili vaši cestu naděje. Bez ohledu na fázi těhotenství, embryonálního vývoje vás povzbuzujeme, abyste si udělali čas a prostor pro truchlení. Z vlastní zkušenosti víme, jak těžké je bojovat s pocity strachu, viny, hledat odpovědi na otázky, řešení, a přitom se cítit osamělí a opuštění... Nenechte se vinou srazit na zem, jen protože bojujete se svou ztrátou. Proces léčení je individuální a spouštěč žalu může přijít bez ohledu na to, kde se na vaší cestě za rodinou nalézáte. Společnost, i kolegové, tyto projevy někdy bagatelizuji. Věřte, že všechny tyto prožitky zasluhují pozornost a řešení. A že není potřeba s návratem spěchat. Proto se nebojte říci si o pomoc! Není to selhání!


Tímto prosíme vás všechny, buďte všímaví a podejte rodičům a jejich blízkým pomocnou ruku. Předejte jim kontakt na nás odborníky. Dopřejte jim odbornou pomoc. Nikdy nevíte, kdy ji můžete potřebovat třeba i vy sami.


Mojí milí, jaké máte zkušenosti s početím a se ztrátou miminka? Pokud jsem vás oslovila, podělte se se svými zkušenostmi. Buď v komentářích níže nebo do emailu.


S láskou a nadějí pro všechny miminka a rodiče.


Děkuji

Vaše Lenka a tým IPSP


Zdroj:

https://www.czso.cz/csu/stoletistatistiky/pocet-zemrelych-obyvatel-ceske-republiky

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page