top of page

Když se sen o rodině vytrácí

Pokud někdo z vašich blízkých bojuje s neplodností, pravděpodobně jste schopni pochopit pocity smutku a ztráty, které zažívají, když nemohou počít dítě. Co už méně zřejmé je, že existují různé typy smutku nebo ztrát, které mohou s neplodností souviset, ač na první pohled tak nevypadají. V mém dalším příspěvku vám odhalím některá z dalších jejich zákoutí, které se hluboko ukrývají.


„Lenko, nemám už naději, můj sen o rodině se vytratil“…Martina


Když se ze založení rodiny vytratí zábava a vzrušení


Partneři často očekávají, že když se pokusí založit rodinu, bude to jejich radostné období a vzrušující začátek další kapitoly v jejich životě. Když jsou snahy o početí měsíc po měsíci neúspěšné, pocit zábavy a vzrušení vystřídají pocity strachu, viny, hanby nebo hněvu. Pokud se navíc neplodnost stane součástí léčby, dochází rychle k pocitu ztráty vlastní strategie, která najednou přestane být soukromou, osobní, intimní, a především nelékařskou záležitostí. Tedy přirozenou a takovou, v kterou doufali od prvního rozhodnutí počít dítě.


Když těhotenství neoslavujeme a neužíváme si ho


Těhotenství se často označuje jako zvláštní čas ženy. Zahrnuje pozitivní zážitky, jako je překvapení blízkých přátel a členů rodiny s novinkami o početí, probíhajícím těhotenství, nakupování oblečení na miminko nebo přípravu pokojíčku. Pro páry, kteří mají problémy s neplodností, se těhotenství může jevit jako křehký a nejistý stav. Předchozí neúspěšné pokusy a opakované potraty se negativně promítají do jejich současného prožívání. Jsou neustále v napětí, zda těhotenství probíhá, jak má, bojí se sdělovat pocity a stávají se pověrčivými. Proto někdy ženy ani nenakupují nebo těhotenství neoslavují a velmi často se jejich okolí o těhotenství dovídá až v průběhu druhého trimestru.


Ztráty v partnerství


Ztráta potěšení ze sexuální intimity


Je pravdou, že problémy s neplodností mohou sexuální vztah páru „upevnit“. Ovšem pokud je tlak na pohlavní styk spíše podle menstruačního kalendáře než podle zájmu a touhy, může se z potěšení a intimity stát povinnost.


Sociální ztráty


Spojení a blízkost ve vztazích, ztráta pohodlí a lehkosti v sociálních situacích


„Lenko, přestala jsem mít radost z těhotenství kamarádek. Jejich štěstí a děti mě přivádějí k pláči a zuřivosti…“ Aneta


Pro partnery, kteří zápasí s neplodností, může být obtížné účastnit se oslav nebo aktivně si užívat těhotenství a rodičovských radostí jejich blízkých přátel nebo členů rodiny. Stejně těžké je, když ostatní sdílejí radostnou novinu nebo hovoří o těhotenství nebo rodičovství. Může to v nich vyvolat pocity žárlivosti, hněvu nebo smutku. Takové pocity pak mohou být vnímány jako selhání a jeví se v rozporu s tím, jak by se člověk „měl cítit a být schopen reagovat“. To vše u nich vyvolává pocity hanby nebo viny. Protože pro ně nejsou a nemohou být „tím nejlepším“ přítelem, sestrou atd.


„Návštěvy a požitek z oslav, tradic a rituálů, které obvykle podporují spojení rodiny a označují se za hlavní životní milníky jsou pro neplodné páry bolestivé“ Lenka


Setkání s přáteli nebo rodinou, kde se oslavují děti (jako jsou křtiny nebo narozeniny) nebo těhotenství, mohou přinášet bolestivé momenty. Pokud se ptáte proč, odpověď je jednoduchá. Tyto setkání bývají bolestivou připomínkou jejich nerealizovaného snu, a i připomínkou ztraceného času. Toho, jak velké by třeba mohlo být jejich vlastní dítě.


I běžná každodenní setkání mohou být náročná, pokud většina ostatních přítomných jsou buď nastávající nebo současně rodiče a konverzace bývá zpravidla zaměřená na těhotenství nebo rodičovství. Pro člověka, který zápasí s neplodností, jsou takové rozhovory nejen typicky bolestivé, ale mohou podněcovat pocity sebe – uvědomění anebo opomenutí. Trápí je pocit, že k rozhovoru nemají čím přispět, a že se jich nemůže ani týkat. To vede k vyhýbání se rodině i přátel. Sociální distanc může být také vyvolána touhou vyhnout se necitlivým komentářům, úsudkům, nedostatku porozumění a empatie nebo nevyžádané rady.


Ztráta smyslu a kontroly v životě člověka


Partneři, kteří se potýkají s otěhotněním, se mohou potýkat se ztrátou kontroly nad důležitým životním cílem. Těhotenství, (založení rodiny) byla jedna z jejich prvních společných výzev, které dotyčný pár / osoba nedokázala vyřešit ještě „tvrdší nebo chytřejší“ prací. A to je velmi náročné pro identitu schopného a úspěšného člověka. Tento pocit může vést k pocitu „naučené bezmocnosti“, protože jeho opakované úsilí nemá kýžený dopad na vytoužený výsledek – „jejich dítě“.


Ztráta schopnosti vytvářet krátkodobé a dlouhodobé plány


Pokud se partneři rozhodnou pro léčbu neplodnosti pomocí IVF je pak pro ně velmi obtížné si naplánovat kariéru nebo pracovní cestu, stejně jako osobní dovolenou. Jejich každodenní závazky jsou pečlivě uspořádány podle léčby, nezbytných vyšetření a menstruačního kalendáře. Velmi obtížné je také pro ně se rozhodnout a udělat větší životní závazek. Veškerý čas vyplňuje léčba neplodnosti a tu stále provází nejistota ohledně toho, kdy a zda bude potřeba řešit další IVF cyklus.


Absence pocitu jistoty, kdy bude žena konečně těhotná, ji brání udělat důležitá životní rozhodnutí ve věcech, jako je například další vzdělávání, v kariérním postupu, v hledání nové práce nebo se přestěhovat či koupit dům. Tato nejistota a obtíže může u žen přispět k pocitu zaseknutí. Zatímco ostatní se pohybují ve svém životě kupředu.


Vážení čtenáři mého blogu, pokud jste dočetli až do tohoto bodu a máte v okolí člověka, který bojuje s neplodností, a záleží vám na něm a rádi byste ho podpořili na jeho cestě za rodinou, přikládám vám další způsoby, kterými jim můžete zůstat nablízku.


Způsoby podpory neplodných párů


Lepší pochopení podstaty a složitosti ztrát spojených s neplodností může usnadnit oslovení nebo reakci, kteří se potýkají s problémy na cestě za rodinou, a to podpůrnějším a empatičtějším způsobem. Níže uvádím některá fakta „co dělat a nedělat“, které mohou usnadnit oslovení těm, kteří se potýkají s problémy na cestě za rodinou, a to podpůrnějším a empatičtějším způsobem.


Zeptejte se svého blízkého na to, jak jej můžete nejlépe podporovat. Lidé se liší, pokud jde o to, zda se jim líbí od ostatních, aby se jich ptali, jak se cítí a co dělají ve vztahu k založení rodiny.


Udělejte maximum, co je ve vašich silách, abyste porozuměli a podpořili rozhodnutí vašeho blízkého, zda se zúčastní rodinných setkání, oslav a svátků či nikoliv. To, že odmítnou přijít neznamená, že je sobecký nebo si neváží vztahů. Udělat krok zpět od určitých setkání nemusí být natrvalo a současně to může znamenat něco, co si musí během této doby vyřídit nebo se o sebe postarat, aby mu bylo lépe.


Snažte se být trpěliví, pokud váš přítel a milovaná osoba musí změnit nebo zrušit plány. Vězte, že to může být způsobeno neočekávanými změnami v léčbě plodnosti. Garantuji vám, že je to bezesporu náročný proces a zabírá spoustu času a energie. Váš blízký se může o vás zajímat méně jednoduše proto, že má větší nároky na svůj čas nebo potřebuje více odpočívat.


Při sdělování vašeho těhotenství buďte maximálně ohleduplní. Pro páry, které se potýkají s neplodností, mohou být vaším radostným oznámením zaskočeni. Zvažte, zda jim dáte dopředu o sdělení vědět.


Minimalizujte vaše stížnosti na problémy spojené s těhotenstvím nebo rodičovstvím.

Při sdílení rad nebo informací o tom, co fungovalo u někoho jiného, ​​koho oba znáte, buďte opatrní.




Co především (nikdy) nedělejte!


Až budete ve společnosti přátel diskutovat, vyvarujte se tématům těhotenství a rodičovství. Naopak do rozhovoru zahrňte témata, ke kterým může váš přítel nebo blízký přispět a cítit se bezpečně a jeho součástí. Zajímejte o jejich zájmy, koníčky a úspěchy. Také se podělte o své vlastní zkušenosti, a to vše mimo okruh těhotenství nebo rodičovství.


Neberte si nezájem přátel osobně pokud neprojevují jásot nad vaším těhotenstvím, porodem nebo dítětem, jak byste očekávali a přáli si. Pro ně je skutečně těžké a bolestivé být „blízko někomu nebo něčemu“, po čem tak dlouho touží.


Nedělejte závěry ani úsudky o tom, jaké možnosti vaši přátelé mají nebo o kterých již uvažovali. Je pravděpodobné, že už strávili spoustu času a energie zvažováním různých možností, z nichž žádná není pravděpodobně tak jednoduchá a levná, jak by se vám mohlo připadat.


Nedávejte nevyžádané rady! Za žádných okolností neříkejte svým přátelům nebo blízkým, „že problém je v tom, že se příliš trápí, a že se musí jen uklidnit, odpočinout, a hlavně nemyslet na to“. Za prvé, v mnoha případech existují objektivní lékařské nálezy, které neplodnost potvrzují a doporučované uvolnění bude mít stejně nulovou šanci. Zadruhé, tento druh rady naznačuje, že dotyčná osoba / pár je na vině a způsobila si problémy s plodností – a rozhodně nemá podpůrný efekt.


Neptejte se, čí je to chyba!


Ani jim neříkejte, „jaké štěstí mají, že se o víkendech mohou vyspat, že mohou cestovat anebo mají spoustu času na cvičení“. Pravděpodobně by se s radostí vzdali jakékoliv z těchto výhod, aby měli své vytoužené dítě.


Děkuji Vám za pozornost při čtení příspěvku. Snad vám moje rady jsou a budou k užitku. Pokud byste uvítali terapie/psychoterapie, více informací o našich službách najdete v odkazu https://www.ipsp.cz/rodina-a-dite nebo se rádi připravili na léčbu neplodnosti, popřípadě potřebovali informace o adopcích, nezapomeňte, že moje dveře jsou otevřeny všem, kdo se nebojí na ně zaklepat. Párům ukazuji všechny cesty, které vedou za dítětem.


A především s láskou děláme to, co umíme nejlépe.

Vaše Lenka




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page