top of page

Kratom: Je to nový nelegální opiát na trhu?

Kratom (Mitragyna speciosa) se objevil na trhu jako bylinný lék na léčbu bolesti. Používá se k léčebným a rekreačním účelům. Uvádí analgetické, euforické a antitusické účinky a díky svému působení má vliv na opioidní receptory a způsobuje závislost.



Je nezákonný v mnoha zemích, nicméně u nás zůstává stále legální a je snadno dostupný přes internet, v obchodech nebo také v automatech. Jde o psychoaktivní látku, výrobci jej prodávají jako sběratelský kousek nebo jako tzv. zelený čaj a lze ho získat bez omezení věku, tedy opatřit si ho mohou i malé děti.


Aktivní látky jsou obsaženy v listech stromu. Kratom se užívá ve formě prášku, extraktu nebo drcených listů. Nejčastěji se užívá v podobě nápoje tedy rozmíchaný v tekutině. Jedná se o zelený prášek, který se pije nejčastěji rozpuštěný ve vodě. Podle barvy žilek v listu rozlišujeme kratom červený, zelený, žlutý a bílý. Informace o vzniku závislosti na kratomu jsou stále na veřejnosti nedostatečné nebo žádné a tato látka se dále prodává na našem trhu bez jakéhokoli omezení. Jeho konzumace je oblíbená především u mladých lidí. Při nižších dávkách je jeho efekt nabuzující, pokud člověk užije drogy více, efekt je tlumivý. Malá dávka způsobuje obvyklé stimulační efekty drogy, které lze srovnat s jinými stimulačními látkami a drogami. Vyšší dávky mají ovšem efekt zcela opačný, a to sedativní na nervovou soustavu a lze je srovnat s jinými opiáty. Efekt nastupuje cca do 10 minut od požití drogy.


Pro každého je dávka relativní a nedá se určit, jak bude působit. Může vzniknout závislost a objevuje se bažení tzv. craving. Riziko je vyšší, pokud se kombinuje kratom i s dalšími látkami včetně alkoholu, antidepresiv, marihuany a dalších psychoaktivních látek. Závislost na kratomu a vysazení provází abstinenční příznaky jako úzkosti, neklid, třes, pocení, poruchy nálady, bolest svalů, průjem, podrážděnost a touha po látce. Při léčbě je subjektivní i objektivní obraz klienta a jeho abstinenčních projevů podobný jiným opioidům - abstinenční příznaky se projevují jako u závislosti na jiných opiátech. V literatuře je jen málo zpráv o řízené detoxikaci a léčbě závislosti na kratomu. Vzniká syndrom závislosti a při dlouhodobém a pravidelném užívání dochází ke zvýšení jeho tolerance.


Je tedy prokázáno, že dlouhodobé užívání kratomu vede k vzniku závislosti. Pokud se stane užití této drogy běžným denním rituálem, může se později změnit v neschopnost bez této látky fungovat obvyklým způsobem v životě člověka a je nutné vyhledat odbornou pomoc.


Pokud jste se ocitli v nesnázích, nezoufejte. Všechna trápení mají svá řešení.


Jsme zde pro vás a pomáháme vám!


Termín schůzky si sjednáte pomocí kontaktního formuláře na webu.


Tým IPSP



67 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

POCHYBNOSTI

bottom of page