top of page

Bezdůvodně single: 4 důvody, proč jsou atraktivní ženy ve středním věku samy

Je jí skoro 40, vypadá ale minimálně o pět let mladší, má skvělou práci, vlastní byt, bezvadně vaří, umí skvěle řídit, sportuje, ovládá 3 jazyky a je sama. Proč je stále více atraktivních a soběstačných žen single?

1. Jsme příliš samostatné

Mám kamarádku, před několika lety se rozvedla, ještě předtím ale postavila dům, má dvě dospělé děti, ve 40 letech si dodělala vysokou školu a pak vybudovala restauraci. Teď je jí přes padesát a i když vypadá pořád skvěle, je single.

Sama říká, že najít chlapa, který by ji respektoval a neomezoval, ale doplňoval, je pro ni těžké. Umí se o sebe postarat a vše „podstatné“ už zažila. To ale přeci neznamená, že chce být sama, nebo že nemá do vztahu co nabídnout.

Zeptali jsme se na názor terapeutky Míly Danešové z Institutu psychosociální péče

https://www.ipsp.cz/miluse-danesova Míla Danešová, terapeutka a koučka: „Spousta žen nechce žít po vzoru svých matek, které chodí do práce a po zbytek dne se starají o rodinu. Současné ženy se chtějí starat samy o sebe, objevovat se a užívat si svobodu ve formě cestování, koníčků nebo kariéry. To však neznamená, že netouží po lásce, opoře a porozumění.“

Najít muže (u starších ročníků tohle platí obzvlášť), který se nezalekne toho, že má vedle sebe silnou osobnost je složité. Muži mají totiž často sklony k tomu ženu „chránit“ a zároveň očekávají, že je budeme chválit a hýčkat, ne že budeme budovat vlastní podnikání.

Míla Danešová, terapeutka a koučka: „Strach ze silných žen také může vycházet z obav objevení vlastních omezení, nedokonalostí, nedostatečností nebo závislostí, což mužům není příjemné. Pokud ženy „dovolí“ mužům své obavy a nedokonalosti přijmout, může to partnerský vztah prohloubit a jejich sebedůvěru podpořit.

Kompatibilita v životním stylu je jeden z nejdůležitějších aspektů fungujícího vztahu.

2. Máme přehnané nároky

Jste na sebe přísná, hlídáte si postavu, tvrdě pracujete, staráte se o děti, máte několik koníčků a hledáte někoho, kdo vám bude stačit, nebo ještě líp, někoho, kdo vás ohromí.

Pokud máte příliš velká očekávání, je možné, že nenajdete. Vztah je totiž především o kompromisu.

Shodnout se v životních hodnotách je jistě podstatné, ale vztah není závod.

3. Přebíráme mužské role

Když jste pár let sama a ještě se k tomu staráte o dítě, pak chtě nechtě zastáváte nejen své ženské, ale i ty mužské role. Zkuste na to, že jste se v rámci single života naučila nejen vymalovat, ale také vrtat, tak trochu zapomenout a dát prostor partnerovi. Užijte si být ženou.

Míla Danešová, terapeutka a koučka: „Do vztahu můžeme vstupovat s mužskými i ženskými rolemi, můžeme je kombinovat, ale v souhrnu by měly převažovat ty role, které jsou nám z hlediska pohlaví vlastní. Lidově řečeno, žena si musí najít většího chlapa a menší „babu“, než je ona sama a muž si musí najít větší ženskou a menšího chlapa, než je on sám.

Dejte partnerovi prostor pro naplnění jeho mužské role.

4. Nevěříme si

Možná jsme tímhle měli začít, pokud nevěříte sama sobě, sotva k sobě můžete najít partnera se kterým navážete důvěrný vztah. Zkuste chodit nejdříve sama se sebou, než zase půjdete na schůzku na slepo. Ta žena je totiž moc prima, možná si trochu nevěří, tak ji zvedněte sebevědomí a říkejte jí častěji, jak je skvělá a krásná!

Míla Danešová, terapeutka a koučka: „Jde o to mít oči otevřené a být vědomí, příležitost se pak objeví.

Mějte se ráda. Buďte sebevědomá a věřte si, pan Božský tam někde určitě je.


305 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page