top of page

Březen – měsíc ve znamení ENDOMETRIÓZY

Endometrióza je onemocnění často nepochopené, a především špatně diagnostikované. V populaci postihuje přes 176 milionů žen po celém světě. Bohužel v boji s touto nemocí nejde zvítězit, a navíc se často stává, že se zlehčují a podceňují její příznaky. V jejím důsledku dochází ke značnému zpoždění její diagnostiky. Je to také jedna z předních příčin neplodnosti a vypořádat se s ní je nesmírně obtížné.


Jedním z nejvíce frustrujících aspektů endometriózy je, že příznaky jsou široké. Některé ženy mnohdy nevědí, že onemocnění vůbec mají, protože se u nich vyskytují nulové nebo minimální příznaky. Pro ostatní ženy je klíčovým indikátorem bolest – ta může být lehká, středně těžká až těžká. Přibližně 40 % pacientek s endometriózou zažije různý stupeň neplodnosti. Ale pokud je endometrióza detekována a léčena včas, nemusí ovlivňovat ženinu plodnost anebo zasahovat do léčby neplodnosti.


Příčiny endometriózy:

Příčina endometriózy není zatím známá, a proto ji nejde ani vyléčit. Existují sice postupy a léky, které působí na hormonální systém, ale nejsou vhodné k dlouhodobému užívání.


O co jde:

Jde o onemocnění, kdy buňky sliznice dutiny děložní (endometria) se u nemocných žen nacházejí i mimo dutinu děložní. Lze ji také nalézt na střevech, močovém měchýři, slepém střevě a dalších orgánech. Ve vzácných případech může být nemoc nalezena také v plících.


Projevy endometriózy:

  • bolestivé menstruační křeče

  • bolest při pohlavním styku

  • bolestivá střevní peristaltika

  • bolest dolní části zad

  • abnormální menstruační krvácení

  • neplodnost

Cílem léčby je potlačit endometriózu, kontrolovat její progresi a řešit její příznaky, aniž by ovlivňovala plodnost. Pokud přece jenom endometrióza způsobí ženě neplodnost, je poté léčba pomocí metod IVF volbou první linie.


Diagnostika endometriózy:


Laparoskopie

Zatímco silná bolest může naznačovat přítomnost endometriálních růstů, jednou z nejpřesnějších metod detekce je diagnostická laparoskopie. Tímto způsobem lze snadno identifikovat jakékoli léze endometriózy a potvrdit diagnózu. Během zákroku můžeme také odstranit veškerou tkáň endometria, která se může nacházet na vaječnících nebo vejcovodech.


Léčba:

  • Chirurgicky – stejně tak jako odstranění vaječníků s provedením hysterektomie zvyšuje šance na úlevu od bolesti, ale negativním důsledkem je okamžitá menopauza

  • Pomocí IVF

  • Kombinace obou postupů


Farmakoterapie

Většina lékařských přístupů používá léky, které snižují produkci estrogenu v těle, což zase zastavuje růst endometriózy. Těhotenství však během užívání těchto léků není možné.


Psychika žen:

Ženy, které bojují s tímto onemocněním jsou fyzicky a psychicky unavené, frustrované, svírají se v bolestech a zoufale touží po úlevě. S tím, jak endometrióza postupuje a miminko nepřichází, dochází k psychickému vyčerpání. Důsledkem je mnohdy narušení intimity páru, která se promítá do sebevědomí ženy a do sebepojetí vlastní feminity. A protože nikdo z nás nemá bezednou rezervu energie, o to víc tyto ženy zoufale potřebují někoho, kdo jim na cestě za rodinou pomůže. Proto psychoterapie, párové terapie a řádná příprava před IVF léčbou, stejně jako cvičení panevního dna a pitná bylinná kůra by měla být rovnocennou volbou jako ta medicínská.


Všem „Endoženám“ přeji pohodový vstup do jarních dnů. Ať vás sluneční paprsky hřejí na kůži stejně jako na duši, a ať vás síly a chuť do života neopouští.


S láskou vaše Lenka

26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Not viable

bottom of page