top of page

Dnes je světový den menstruace

Menstruace, měsíčky, perioda, menses, krvácení


Přesto, že žijeme v moderní společnosti, je menstruace vnímána stále jako tabu. Něco, o čem se nahlas nemluví a muži nemohou nikdy rozumět. Něco, co je obtěžující, spojené s bolestí, a nás ženy v běžném životě omezuje. Na počátku ji jako holky odmítáme, stydíme se za ni a potlačujeme ji antikoncepcí. A to vše, abychom ji později oslavovaly a vzývaly zpět, protože ji nutně potřebujeme k početí. A až skončí naše plodící období, tak ji opět trpíme až jednoho dne zmizí navždy.

Souhlasíte? Určitě ne všechny. Ale přiznejte se, jistě mi v duchu dáváte (alespoň malinko) za pravdu.


Menstruační cyklus je pravidelné krvácení, nastupující nejčastěji v období mezi 12. a 13. rokem. Typické pro toto období je také vývoj sekundárních pohlavních znaků. První menstruaci odborně říkáme menarche.


Ne však vždy byla menstruace vítána. I v současnosti je stále tabuizována stejně jako sexualita. V některých kulturách ji považují za hříšnost, jinde je spojována s určitou magickou silou, kletbou a také s pověrami a mýty, které panují do dnes. Naopak jiné kultury vnímají menstruaci u dívek velmi pozitivně a v rodině se se na počest menarche pořádají velkolepé oslavy.


Jak porozumět menstruaci?


Menstruační cyklus dělíme do čtyř fází, menstruační – deskvamační, je fází první.

Délka menstruačního cyklu se u každé ženy liší. Průměrně se ale udává 28 dní. U některých žen je však cyklus dlouhý 21 až 35 dní. Pravidelně se cykly opakují a trvají až do menopauzy, která nastává zpravidla mezi 47. a 52. rokem života.


První den menstruačního cyklu je prvním dnem vašeho cyklu. Menstruace zpravidla trvá 3 až 7 dní. Je doprovázena menstruačními bolestmi, které jsou výraznější v prvních dnech. Bolestivost způsobují hormony, které působí na dělohu, aby rychleji odloučila slizniční výstelku – endometrium. Ta se vytvořila v předchozím menstruačním cyklu a narůstala pro případné uhnízdění oplodněného vajíčka. Pokud nedošlo k oplodnění, logicky nastává menstruační krvácení. Krevní ztráta při menstruaci je v průměru 35 ml. Za patologickou se obvykle pokládá krevní ztráta převyšující 80 ml.


Jak se dopočítat menstruace?


Stačí si zapamatovat první den poslední menstruace a k němu přičíst délku vašeho cyklu. Pokud nechcete počítat dny ve vašem kalendáři, můžete využít různých aplikací.


Opakem menstruace je amenorea. Hovoříme tedy o absenci menstruace. Fyziologická amenorea je během těhotenství a v šestinedělí. Pokud dojde k výpadku již existujícího menstruačního cyklu na dobu delší než 3 měsíce, hovoříme o sekundární amenoree.


Maminky nezapomeňte na edukaci


Dívky by měly vědět, že menstruace není nemoc, ale fyziologický proces, který provází každou ženu. Je vhodné, jim vysvětlit, že s příchodem puberty dochází ke změnám, které se dotknou jejího těla. Dětské tělo se proměňuje v ženské. Dochází k ukládání tuku v oblasti bříška, boků a stehen. Dále také, že se nemusí během menstruace nijak omezovat. V dnešní době je naštěstí nabízen široký sortiment menstruačních pomůcek včetně hygienických mýdel.



Pokud by však menstruace byla bolestivá, pomohou pro začátek osvědčené a ověřené rady jako je prohřívání podbřišku, klidový režim, úprava stravy, popíjení bylinných čajů, akupunktura, fyzioterapie nebo aromaterapie. Při výrazných obtížích doporučuji konzultaci s ošetřujícím gynekologem.


Více o menstruačním cyklu, hormonech, gynekologické prevenci, podpoře a uchování plodnosti, neváhejte se na mne obrátit. Ráda se vám ženám, a především dívkám budu věnovat.


Pro objednání použijte kontaktní formulář na webu.


S láskou vaše Lenka

28 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page